Borsch – rysk rödbetssoppa
Med Kodials Grönsaker och Näckrosgårdens svamp!
Klassisk rysk rätt – på lokala råvaror!
#supportyourlocal
Ingredienser
6 st (400 gr) rödbetor (t.ex. från Kodials Grönsaker)
3-4 st (400 gr) potatisar (t.ex. från Kodials Grönsaker)
2 st (200 gr) tomater
200 gr rödkål (t.ex. från Kodials Grönsaker)
2 st (150 gr) morötter (t.ex. från Kodials Grönsaker)
150 g svamp (t.ex. ostronskivling från Näckrosgården)
1/2 st (130 gr) paprika
1 st (100 gr) gul lök (t.ex. från Kodials Grönsaker)
3 st klyftor vitlök
2,5 msk olja
2 st lagerblad
1 krm svartpeppar
salt
Tillbehör
smetana
persilja (t.ex. från Kodials Grönsaker)
Tillagning
Skala och skär rödbetor och morötter i stänger, skär löken i halvringar, hacka vitlöken tunt. Skär rödkålen i grova strimlor.
Stek lök, vitlök, rödbetor och morot i olja tills halvfärdiga. Tillsätt sedan paprika och tomat, stek tills dessa är halvfärdiga.
Riv svampar i strimlor och skär potatisen i stora bitar.
Häll vatten i en kastrull och koka upp. Lägg i rivna svampar och potatisen, låt puttra sakta i ca 15 minuter.
Tillsätt stekta grönsaker, rödkål och salt och peppar i kastrullen och låt koka upp. Avlägsna gärna det skum som flyter upp på ytan.
Låt soppan koka på låg värme i minst 40 minuter, gärna längre.
Tillsätt lagerblad mot slutet, ca 5 minut innan soppan är klar. Smaka av med salt och peppar.
Servera med en klick smetana och klippt persilja.
Photo: Dzina Maiseichyk