Jag minns hur jag i en intervju för tre år sedan sade att jobbet med Österbottens välfärdsområde kommer att kräva teamarbete, och att vi måste hålla blicken på bollen för att komma i mål. Att komma i mål betyder att vården,- omsorgen och räddningstjänsterna fungerar för invånarna trots de gigantiska förändringarna på spelplan. Spelplanen ändrades från den kommunala tiden och finansieringen är nu statlig. Och den är tight samt hårt styrd. Alternativ till att inte ändra på verksamheten ges inte och lagen kräver att budgeten ska vara i balans innan utgången av 2026. Det lagen också kräver är att vi säkerställer vården, omsorgen och räddningstjänsterna. En balansgång som inte varit helt lätt.
Trots utmaningarna med att balansera ekonomin börjar det se ut som att läget småningom stabiliserar sig, vilket är mycket välkommet.
Vad har vi då gjort? Precis om reformen har som ett huvudsyfte har vi ändrat på verksamhetens tyngdpunkter från de tungt belastande tjänsterna till de lättare. Det är enda vägen framåt för att klara av även framtida utmaningar gällande inte enbart ekonomin utan också den kommande personalbristen då pensioneringarna sätter igång.
Så ja, utmanigar har vi haft och har men också mycket har utvecklats. Patient/klientnöjdheten har varit god och ökat i jämförelse med det föregående året. Detta har vi personalen att tacka för! Också personalens nöjdhet har enligt mätningarna sakta börjat förbättras och tillgången till social- och hälsovården har överlag förbättrats. Nya funktioner har tagits ibruk, som ett exempel Seniorlinjen som tar emot 700-800 samtal i veckan.
För att komma i mål måste vi också bekämda folkhälsosjukdomarna. Visste du att de beräknas kosta oss i Österbotten 550 miljoner euro på årsbasis? En enorm summa vi istället kunde använda på utvecklande av regionen!
Därför ska vi fortsätta satsa på förebyggande arbete samtidigt som vi säkerställer högvalitativ vård och omsorg för dem som behöver det. Det kommer att betyda att vi ska jobba med personalens arbetsförhållanden och välmående samt möjligheter att påverka, satsa på lättillgängliga digitala tjänster och modigt ta i bruk nya metoder samt utnyttja robotik och AI. Det kommer också att krävas teamarbete med andra aktörer, de må sedan komma från kommuner, högskolor och universitet samt tredje eller privata sektorn. Tillsammans åstadkommer vi mer.
Nu har dimman från spelplan börjat skingras och målet är i sikte. Men än krävs målmedvetet och strategiskt arbete och det gäller hela tiden att hålla blicken på bollen.
Anne Salovaara-Kero,
styrelseordförande
i Österbottens välfärdsområde