Kolumni
0
0

AVAIMET SUOMALAISEEN TYÖELÄMÄÄN

Auroras on valtakunnallinen verkosto, joka järjestää Suomeen muuttaneille koulutetuille naisille yksilö- ja ryhmämentorointia eri puolilla Suomea.

Toiminnan tarkoituksena on tukea työelämään siirtymistä sekä kotona lasten kanssa olevien äitien kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Auroras-verkostossa naiset oppivat suomalaisesta työelämästä, verkostoituvat ja kehittävät erityisesti työelämässä tarvittavaa suomen ja/tai ruotsin kielen taitoaan.

Liike-elämän juristina 25 vuotta toiminut vaasalainen Johanna Kauppinen on yksi Auroras-hankkeen mentoreista. Johanna fasilitoi Auroran päivänä järjestettyä virtuaalitapahtumaa, jossa väitöstutkija Annukka Svanda, ammatillinen valmentaja Bouchra Amchou-Burton ja FT Veronica Kalhori keskustelivat maahan muuttaneiden naisten työllistymisestä ja sen haasteista. Teema on Kauppisen sydäntä lähellä myös Vaasan kunnallisvaaliehdokkaana:

”Vaasalaiset yritykset ovat verkottuneita globaalisti, ja kilpailemme osaavasta työvoimasta niin Suomessa kuin muualla maailmassa. Ulkomailta Suomeen saapuvien integroituminen suomalaiseen työelämään täytyy tehdä helpommaksi, jotta saamme osaavia ihmisiä tulevaisuuden Vaasalle”, Kauppinen sanoo.

 

Verkostot merkittävässä roolissa

Verkostoituminen on kaikessa työnhaussa tärkeää. Erityisesti se korostuu maahanmuuttajien keskuudessa, olipa kyseessä sitten korkeasti koulutettu tai matalamman koulutustason omaava työnhakija.

”Pelkkä verkosto ei takaa työpaikkaa, mutta on siinä apuna. Verkoston avulla voi lisätä oman osaamisen ja taitojen näkyvyyttä laajemmin, ja päästä ehkä haastatteluun. Kaikkien on pakko aloittaa jostakin, ja ensimmäinen mahdollisuus onkin todella tärkeä”, ammatillisena valmentajana ja ohjaajana Stadin Osaamiskeskuksessa työskentelevä Amchou-Burton muistuttaa.

”Työnantajan pitää lisäksi ymmärtää ihmisten erilaiset valmiudet esimerkiksi kielenoppimiseen. Oppimishalu ja asenne voivat olla täydellistä kielitaitoa tärkeämpiä tekijöitä ja monet muut taidot paljon olennaisempia työssä.”

Kannattaa siis hyödyntää kaikki tilaisuudet uusien kontaktien luomiseen. Kysellä rohkeasti neuvoa, kertoa omasta tilanteestaan ja halusta työllistyä esimerkiksi naapurille tai lasten tai vapaaehtoistyön kautta tapaamilleen uusille ihmisille. Olla aktiivinen, osallistua järjestöjen ja vaikkapa seurakuntien toimintaan.

”Kannattaa myös liittyä omaan ammattiliittoon. Se saattaa yllättää, sillä monista muista maista poiketen Suomessa ammattiliitot eivät ole poliittisia, vaan aidosti työntekijän tukena”, Kauppinen tuo esille.

 

Monikulttuurisuus on mahdollisuus

Kulttuurien monimuotoisuus on aina rikkaus. Kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa, ja yhteiskunnassamme onasennemuutoksen paikka.

”On jo nähty, miten pelkkä henkilön nimi vaikuttaa työllistymiseen. Siksi kannustan anonyymeihin rekrytointiprosesseihin, joita joillakin paikkakunnilla jo onnistuneesti toteutetaankin”, toteaa Amchou-Burton.

”Myös median rooli on muistettava asennemuutoksessa. Medialla on suuri vastuu. Uutisoinnilla on vaikutusta sekä suomalaiselle yhteiskunnalle että maahanmuuttajille, konkreettisesti esimerkiksi siinä, miten maahanmuuttajalla on mahdollisuus onnistua vaikkapa yritystoiminnassa”, toteaa solubiologian tohtori ja viestintä- ja brändipäällikkö Kalhori.

Työnhaussa ja työelämään integroitumisessa tarvitaan siis monien asioiden kombinaatiota, joista joihinkin voi vaikuttaa itse. Voit verkostoitua, olla aktiivinen, kehittää kielitaitoasi ja säilyttää positiivisen asenteen. Toiset seikat ovat muista riippuvaisia, kuten yhteiskunnan tuki ja yleinen asennemuutos ja positiivinen uutisointi.

”Kaikki voivat tehdä jotain asian eteen, ja tilanne kehittyykin koko ajan parempaan suuntaan. Onnen avaimet ovat yksilön lisäksi myös yhteisön ja yhteiskunnan käsissä”, Aalto-yliopiston muotoilun laitoksen väitöskirjatutkija Annukka Svanda tiivistää. Svanda tutkii väitöskirjassaan korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien työllistymistä Suomessa.

Teksti: Riikka Perälä

 

 

 

 

Auroras_ISO-1-1024x827Työ ja yritystoiminta ovat hyvinvointivaltion perusta. Auroran päivän webinaariin osallistui yli 60 henkilöä, teemana työllistymisen avaimet ja haasteet. Mustasaaressa alkaa syksyllä 2021 seuraava Auroras mentorointiryhmä.

Kommentit (0)

Jätä kommentti