(2-3 portioner)
425 g riven ost, t.ex. 175g Cheddar, 150g Gruyere och 100g Brie
2dl Bock’s Äppelcider (eller Helmi om man föredrar mindre söta äpplen)
2 tsk majsstärkelse eller majsmjöl
aningen svart peppar (ca ¼ tsk)
- Koka upp cidern
- Då cidern kokar, minska värmen till ca en tredjedel och lägg i den rivna osten samt lägg till majsstärkelsen samt pepparn. Öka på värmen, ifall osten inte vill smälta.
- Rör om men jämna rörelser (gärna 8-form) för att få fonduen jämn, låt sjuda och rör hela tiden om tills osten har smält, totalt ca 3-4 minuter
- Håll varmt fram till servering.
- Vid servering går det att lägga i t.ex. skorpkuber och bondost bitar enligt önskan.
- Ifall ostfonduen under sjudningen ser för tjock ut, lägg till cider, likaså om den känns för vattnig för smaken lägg till lite mer ost.