Valon tuottamiseen, lähettämiseen ja vastaanottamiseen liittyvä osaaminen on kasvanut Suomessa jo 1,5 miljardin arvoiseksi alaksi. Fotoniikka on nk. tukeva tiede- ja teknologia, jota hyödynnetään monissa tuotteissa ja toimialoilla. Sen kokonaisarvoksi maailmassa on arvioitu jopa hulppeat 200 triljoonaa.
Suomessa fotoniikka-alalta nousee tasaisesti uusia menestyviä yrityksiä, joiden menestystä tukee huipputason korkeakoulutus, etenkin Itä-Suomessa. Alan merkitystä ei kuitenkaan ole ymmärretty riittävästi, sanoo etujärjestö Photonics Finlandin toiminnanjohtaja Juha Purmonen.
Fotoniikka-ala kamppailee samojen haasteiden kanssa kuin monet muutkin – miten varmistetaan riittävä määrä tulevaisuuden osaajia kasvun tueksi? Tutkimuksen lisäksi ala kaipaa kipeästi myös tekeviä käsiä ja malleja ammattikoulutukseen sekä insinöörien koulutukseen on haettu muun muassa Yhdysvalloista.
Photonics Finlandin toiminnanjohtaja Juha Purmonen sanoo, että alan kasvua tukevia toimia on tehty jo paljon, mutta lähettää samalla suolaisia terveisiä Suomen päättäjille – potentiaalia on nimittäin vielä runsaasti. Purmosen haastattelu löytyy kokonaisuudessa WIC Science Channel Youtube-kanavalta.
Miksi WIC Science Channel?
Ajattele, miten paljon tietoa maailmassa tuotetaan liittyen tieteeseen, teknologioihin ja kulttuurin innovaatioihin? WIC Science Channel kokoaa yhteen näitä uutisia ja käsittelee tulevaisuudelle merkityksellisiä aiheita lyhyinä katsauksina sekä haastattelujen muodossa.
Haluatko siis pysyä kärryillä tieteen, teknologioiden ja yhteiskunnan kehityksestä? Se onnistuu helposti käyttämällä vain muutama minuutti viikossa kanavan seuraamiseen.