Kolumni
0
0

Joakim Strand: Från stads- fullmäktige via VCS till statsrådets kansli

Det är ibland svårt att tro att det redan är 20 år sedan undertecknad hade äran att inleda arbetet som folkvald i Vasa stadsfullmäktige. För exakt 10 år sedan öppnade jag riksdagsvalskampanjen i Vasa Centralsjukhus kafeteria. Orsaken till val av ställe var att visa varför det är så viktigt med en aktiv näringspolitik, dvs. för att generera resurser till det allra viktigaste – vård och omsorg. Ett samhälles civilisationsgrad mäts utgående från sättet på vilket man tar hand om dem som är i allra störst behov av hjälp och stöd. Ett starkt sjukhus är livsviktigt för regionen!

Jag är ödmjukt tacksam över att på lokal nivå ha fått tjäna stadsborna och regionen allt som allt sedan kommunalvalet 2004 och är beredd att fortsätta med engagemanget lokalt även i egenskap av europa- och ägarstyrningsminister. Tack vare gott lagspel med såväl fina kollegor som stadskoncernens utmärkta medarbetare rymmer de senaste decennierna betydligt fler positiva minnen än besvikelser. Då Wärtsiläs förra koncernchef lanserade bolagets största investering någonsin konstaterade han att man i Vasa har funnit världens bästa modell för samverkan. Jag vågar påstå att den strategi – under namnet Nordens Energihuvudstad – som vi i över tio års tid implementerat och uppdaterat på riktigt gett resultat. Stadens energiutbildningsstrategi, nya färjan Aurora Botnia, de nya samarbetsformerna västerut, högskolornas, hamnens och GigaVaasa – områdets utveckling och mycket mer är kopplade just till strategin.

Fulljourskampen avgjordes på riksplanet men en seger hade knappast varit möjlig utan österbottningarnas lokala engagemang och samlingen på torget i Vasa. Nuvarande regering har tryggat en fortsatt god utveckling för Vasa centralsjukhus. Inga planer, lagförslag eller strategier förs vidare utan att vi i Sfp kvitterar dem. Det är därför man ska vara med i regeringen, för att kunna påverka med full kraft. Satsningar på utbildning och forskning samt de rekordstora infrastruktursatsningarna för Österbottens del är ett annat kvitto på detta.  

Också lokalt i Vasa har vi under de senaste åren och årtiondena satsat mycket på småbarnsfostran och bildning. Sandvikens nya fotbollsstadion klubbades hela tre gånger innan bygget äntligen kom igång och president Niinistö slutligen invigde den. Ishallen har utvidgats och mycket infrastruktur har byggts. Brändö bibliotek räddade vi. Jag värdesätter alldeles särskilt det faktum att vi i alla stora näringspolitiska frågor varit helt eniga. Jag är övertygad om att vi kommer att fortsätta i samma anda, eftersom samhällsbygget aldrig blir färdigt.

Bland besvikelserna kan nämnas att vi inte ännu åstadkommit ett rejält och unikt musik-, kultur- & kongresscentrun. Eftersom Wasa Station fallit vore det både klokt och viktigt att möjligast snabbt komma igång med Wärtsiläs område i centrum – helt i enlighet med fullmäktiges färska 150 års jubileumsbeslut.

Det sista pappret jag i egenskap av ordförande för Vasa stadsfullmäktige (åren 2012-2024, fortsätter nu som vanlig medlem i egenskap av minister) undertecknade var en inbjudan till kronprinsessparet i Sverige att delta i Vasa hovrätts 250-års jubileum i Vasa 2026. Vid den tiden tidpunkten kan vi säkert presentera närmare planer för Kvarkenregionen 2.0 – med allt vad det innebär. Alla nya länkar västerut stärker också det svenska språkets ställning i Finland. Trots vissa utmaningar på kort sikt så pekar de allra flesta trender i en riktning som innebär mycket stark utveckling för Österbotten. Det gäller bara att vilja, att våga och att jobba – hårt och resultatfokuserat!

JOAKIM STRAND

Kommentit (0)

Jätä kommentti