Fakta
0
0

Ny kaffekultur – Uusi kahviperinne

Bock´s har under två månader utvecklat ett nytt ”Wasakaffe”. Det bästa ur Sidamobönan och Monsuunbönan har utvecklats till en rostning som gör Wasakaffet till en höjdare. Bock´s lanserar nu kaffekvaliteten till 100 årsjubileet av Finlands självständighet. Ambitionen är att det skall bli det bästa du hittar i Europa i sin kategori.

Dzina Maizeichuk har tålmodigt laborerat fram smakerna. Där finns blommighet och bredd men också riktigt rejält med  – ja – kaffe. Kaffet kan köpas i Gårdsbutiken såväl som böna eller mald. I restaurangen kan man be om Wasakaffe med eller utan tilltugg. Kaffet kommer också att ligga som grund för en ny ölsort som planeras i bryggeriet.

Kaffet är som yppigast inom tre till fyra veckor efter rostningen och det är av detta färska kaffe som Bock´s serverar Café Gourmand. Då har ännu inte oxideringen tagit över och bildat syror som i butikskaffet irriterar slemhinnorna. Efter denna tid tas det s.k. färskrostade kaffet bort och serveras som normalkaffe – naturligtvis alltjämt överlägset standardkaffe.

Bock´s kommer att rosta Wasakaffet under valda dagar då också allmänheten är välkomna att följa med processen. Vilken dag det blir kommer att meddelas snarligen. Dagen efter är det dessutom möjligt att komma på en extra virgin Café Gourmand kaffeservering.

kaffelogoDSC_0035

Kahden kuukauden ajan Bock’s on kehittänyt uuden huippuluokan ”Wasakahvin” jossa paahdon aikana yhdistyvät Sidamo- että Monsuunpavun parhaat osat. Bock’s julkistaa uuden kahvilaadun Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Päämääränä on tehdä siitä Euroopan parasta omassa luokassaan.

Makujen takana on Dzina Maizeichukin kärsivälliset kokeilut jonka tuloksena kahvissa on kukkaisuutta ja runsautta, mutta myös reilusti, juuri kahvia. Kahvia voi ostaa Kyläkaupasta niin papuina kuin jauhettuna. Ravintolassa Wasakahvia voi nauttia sellaisenaan tai pienen purtavan kera. Kahvi tulee myös olemaan perustana yhdelle uudelle olutlaadulle jota suunnitellaan panimossa.

Kahvi on parhaimmillaan kolmen – neljän viikon aikana paahdosta jolloin sitä käytetään Bock’sissa tarjoiltavan Café Gourmand:in valmistuksessa. Tällöin hapettumisesta syntyvät hapot eivät ole vielä kerineet kehittymään kuten limakalvoja ärsyttävissä kauppakahveissa on tapana käydä. Tämän jälkeen ns. vastapaahdettu kahvi otetaan talteen ja tarjoillaan talon normaalikahvina – luonnollisesti kuitenkin vielä ylivoimainen standardikahviin verrattuna.

Bock’s paahtaa Wasakahvia valittuina päivinä jolloin myös yleisö on tervetulleita seuraamaan prosessia. Valitut päivät tullaan ilmoittamaan piakkoin. Paahtoa seuraavana päivänä on lisäksi mahdollista nauttia extra virgin Café Gourmand-tarjoilusta.

Kommentit (0)

Jätä kommentti