Kolumni
0
0

Österbottens framgång är kopplat till hur regionens unga mår

Folksjukdomarna som inkluderar det psykiska måendet kostar Österbotten ca 550 miljoner euro per år. Det psykiska måendets andel av summan står för merparten av den enorma summan. En summa som vi med målmedvetet och sektorövergripande förebyggande arbete kan minska rejält. 

Förra veckan ordnades Wasa future festival och ett av teman som behandlades var förebyggande av ungas marginalisering och hur stöda deras och familjernas psykiska välmående. Att vi lyckas med det är avgörande inte bara på det individuella planet för de unga och deras familjer utan även för hela vår region. 

Detta, för att dagens unga är den framtida arbetskraft i företagen som upprätthåller samhället. En arbetskraft som vi vet redan i dag har utmaningar med att orka i arbetslivet. Därför anser jag det är av yttersta vikt att vi i Österbotten gemensamt tar till krafttag, satsar på förebyggande och jobbar för välmående inte bara på ett individuellt plan utan även med tanke på hela regionens framgång.

Talare på Wasa future festivalens session kring ungas välmående var förutom undertecknad undervisningsminister Anders Adlercreutz, Siv Kola (chef för barn- och familjearbete, Österbottens välfärdsområde), Inger Damlin (ordförande, Finlanssvenska lärarförbundet), Joonas Turtonen (kriminalöverkonstapel, Österbottens polisinrättning), Triinu Varblane (NordicHub Manager, Export Advisor) samt riksdagsledamot Kim Berg.

Det som eftelystes av samtliga talare var speciellt ett bättre samarbete mellan olika aktörer; kommuner, välfärdsområdet, polisen samt tredje- och privata sektorn. Vi måste jobba mot samma mål för att nå resultat, och använda oss av evidensbaserade modeller.

Jag presentarade på festivalen Planet Youth modellen som är just en evidensbaserad modell, även känd som Islandmodellen. Modellen går inte att kopiera rakt av till våra förhållanden, men det mesta är mycket användbart. Det handlar om ett långsiktigt och brett samarbete mellan olika aktörer som representerar en mångsidig expertis och även de ungas delaktighet beaktas. 

Österbottens välfärdsområde har säväl i sin strategi som i reella satsnigar lyft det förebyggande arbetet. Detta har även presenterats för regionens kommuner i april när samarbete diskuterades. Då kom man överens om att följande steg är att i höst tillsammans med kommuner och andra aktörer samlas kring specifikt barn, unga och familjer temat. Som styrelseordförande i Österbottens välfärdsområde välkomnar jag varmt ett tätare samarbete och ser fram emot att vi tillsammans ska garantera regionens välmående och framgång genom att jobba med ett förebyggande grepp.

Min vision är nämligen den, att vi i Österbotten tillsammans ska jobba för att vi ska ha de mest välmånde barnen, unga och familjerna. Det är en ödesfråga för regionen att vi lyckas med det. 

Anne Salovaara-Kero,

styrelseordförande Österbottens välfärdsområde

Kommentit (0)

Jätä kommentti