1.Eurooppa on tällä hetkellä moniongelmatapaus. Jos haluamme pärjätä globaalitaloudessa, meidän pitää saada pakka kuntoon poliittisesti ja taloudellisesti. Poliittisesti ratkaisevan tärkeää on, että Britannia pysyisi mukana. Taloudellisesti tarvitsemme lisää kilpailua, lisää yrittäjyyttä, lisää tekemisen meininkiä. Meidän on käännettävä katse Brysselin byrokratiasta yritysten toimintaedellytyksiin. Tärkeimpinä on koko yhteiskunnan läpikäyvä tuottavampi asenne yrittäjistä byrokraatteihin, tutkijoihin politiikkoihin ja työntekijöihin. Samalla pitää satsata uudenlaisiin opetusympäristöihin, älykkäisiin terveyspalveluihin ja investointien suosimiseen vaikka viimeisellä rivillä olisi vähemmän
2.Kaikki kasvu ei tosiaankaan tule pääkaupungeista. Talousalue voi menestyä kahdella ehdolla: jos siellä toimivat yritykset ovat voimakkaassa vuorovaikutuksessa toistensa kanssa ja jos ne ovat kiinni globaalitaloudessa. Hyviä esimerkkejä ovat Guangzhou Kiinassa (ei Shanghai) ja Silicon Valley (ei San Fransisco) Kaliforniassa. Tällaista pitäisi katsoa myös Suomessa. Teillä Vaasassa on lupaava energiklusteri Vaasan seudulla josta voi tulla vielä suurempi menestystarina kuin mitä se tänään on.
3.Riskinoton vähyys on eurooppalainen ongelma. Pankeilla ei ole mahdollisuuksia rahoittaa riskejä kovan sääntelyn takia. Omistajilla ei ole halua investoida, koska kasvun näkymät ovat pienet. Yritykset ovat keskittyneet kustannusten karsimiseen. Suomessa meidän pitäisi uudelleen löytää 1800-luvun loppupuolen yrittämisen ja riskinoton vire. Tänään nanoteknologia, robotisaatio ja digitalisaatio tarjoaa vastaavat potentiaalit. Jokaisen yrityksen tulisi miettiä investointeja. Jokaisen poliitikon tulisi miettiä, miten omistaminen, työnteko ja yrittäminen tehdään Suomessa kannattavaksi.
Risto E. J. Penttilä
Keskuskauppakamarin puheenjohtaja