INGREDIENSER
5 dl vetemjöl (t.ex. halvgrovt vetemjöl från Sutelan Mylly) 3 st ägg (t.ex. från Mäkisen Maatila)
2,5 msk socker
1 tsk salt
1⁄2 tsk matsoda
2,5 msk matolja, t.ex. solrosolja
ljummet vatten (max 1,5 dl)
smör till stekning (t.ex. från Juustoportti)
TILLAGNING
1. Rör ihop äggen, sockret och saltet till en smet.
2. Häll i 2,5 dl mjölk, vispa ihop smeten. Tillsätt siktat mjöl och mat- soda, vispa ihop tills smeten blir jämn.
3. Tillsätt solrosolja och blanda väl. Om degen är tjock, tillsätt rums- tempererat vatten tills du får en vagt rinnande koncistens.
4. Stek pannkakorna i smör på medium värme.
De tunna blinierna kan ätas med så gott som vad som helst: med ka- viar, saltad röd fisk, gräddfil, honung, sylt. Dessutom kan de fyllas med kvark eller med lök, svamp, kött etc..
BAKGRUND
Blinier har sitt ursprund i de slaviska länderna. De för- sta blinierna tillverkades redan före vår tideräknings början. Traditionellt framställdes blinierna som runda tunna plättar – en symbol för solen – mot slutet av vinterhalvåret för att symbolisera solens återkomst. Den tjockare pannkaksmodellen förekommer även i vissa områden. Namnet blini kommer från det fornsla- viska mlin, vilket betyder mala.
#supportyourlocal
Photo: Dzina Maiseichyk