Tom språklogiken förändras med tiden?
En massiv forskningsrapport har utkommit där focus är att se på hur man argumenterar i text i fråga om balansen mellan orsak och känslor.
För att kolla om här har skett någon väsentlig förskjutning så har gruppen med Marten Scheffer och andra gjort en massiv genomgång av miljoner böcker från 1850 till 2019 som är tillgängliga i Google nGram data.
Gruppen kan klart påvisa att användningen av ord som relaterar till rationalitet (typ slutsats, bestämmer osv) steg systematiskt och betydligt i användning från 1850, medan ord som hänvisar till mänsklig erfarenhet ( typ tror, känner) minskade.
Den här utvecklingen svängde dock under de sista årtiondena. Samtidigt har ord som hänvisar till individualistiska synvinklar i singularis ökat i förhållande till gemenskaper (typ jag / vi och han, hon / de).
Den här förskjutningen har skett i alla boktyper (fiction/ non fiction).
Språkbrukets utveckling i litteraturen har också jämförts med tidningen New York Times artiklar. Samma mönster påträffades där.
Den stora bilden är att det har skett en klar förskjutning de senaste årtiondena från en kollektivistisk till en individualistisk syn, från rationalitet till känslor.
Googla närmare www.pnas.org ”The rise and fall of rationality in language”
Cuba producerar Covid vaccin!
CBNC har kablat ut en liten uppstickande nyhet: Kubas ganska avancerade biotech sektor har tagit fram fem Covid vacciner. De mest kända heter Abdala, Soberana 02 och Soberana Plus. Med tre doser uppnår man mera än 90% skydd.
Dessa vaccin har utvecklats för att passa de mindre utvecklade länderna. De kräver inte nedkylning. Professor emiritius John Kirk i Kanade med ansvar för Latinamerika i Dalhousi University säger att när WHO godkänner vaccinerna kommer de att ha enorm betydelse för låginkomstländerna.
Cuba har därför vaccinerat en större andel av sin befolkning, 86% har fått tre doser, än de flesta utvecklade länder. Prestationen kommer inte från bar himmel. Biotech är relativt starkt utvecklad på Cuba.
Nyheten är intressant för de utvecklade länderna. Cubas förmånliga vaccin är en väsentlig möjlighet att få befolkningen vaccinerad i hela världen – också låginkomstländer. Sköts inte det kommer nya versioner att spridas från länder med svag vaccination. Det i sin tur skapar oerhörda kostnader i höginkomstländerna. 100 länder når inte upp till 70% vaccinationsgrad före juli 2022.
Samtidigt försöker vissa länder (såsom Canada och England) att förhindra patentbegränsande lagstiftning, som skulle möjliggöra en friare produktion av existerande vacciner.