Miten USA menetti teknologiaherruuden
1984 julkaistu MEGATRENDS kirjassa ennakoitiin että USA voi ilolla keskittyä rahapolitiikkaan, finanssi- ja arvopaperibusinekseen eli palvelubusinekseen. Teollisuustuotanto saa siirtyä Aasiaan, Eteläamerikan maihin ja vaikka Afrikkaan. Teollisuus on vaivalloista ja ei niin kannattavaa kuin palvelu- ja finanssitalous.
Ensin meni Detroit konkurssiin. Maineikkaat Detroitin autotehtaat ryhtyivät keskittymään pintojen lakkamaalin kiiltoon ja autokauppojen lainajärjestelyihin. Moottorien ja tekniikan kehittäminen jätettiin vähemmälle koska se oli kallista ja aikaavievää. Aluksi kuluttajat ihastelivat helppoja ostojärjestelyjä ja värien loistoa mutta vuosien mittaan kehittyi suuri ero mm japanilaisautojen nopeasti kehittyvän tekniikan suhteen. Kuluttajat menettivät uskonsa amerikkalaisautohin yhä enemmän. Lopulta koko Detroit kaupunki ajautui konkurssiin.
Nyt Silicon Valleyn legandaarinen herruus mikropiirien osalta on käynyt samoin. Intel on pudonnut kuin kivi ja piirien valmistus on ylivoimaisesti siirtynyt Aasiaan. Jäljellä on kuluttajaratkaisut kuten Google, Amazon, Apple, Facebook, Microsoft . Tänä vuonna koko teknologiasektori USA:ssa on menettänyt 3. 000.000 miljoonaa USD osakearvoistaan. Myös Facebook ajautuu kovaa vauhtia ongelmiin.
USA:n armeija on nyt julistanut yksiselitteisen vaatimuksen: USA pitää palata teollisen tuotannon alalle. On osoittautunut että ilman teollista toimintaa innovaatiot ja kehitystyö johtaa siihen että yritykset ja korkeakoulut eivät pärjää kansainvälisessä kilpailussa. USA:n korkeakoulut ovat tänä vuonna menettäneet johtoasemansa Kiinan yliopistoille kansainvälisessä rankingissa.
Energian kokonaiskulutus nousee vaikka säästöjä tehdään
Energiatarpeesta paljon liittyy yksinkertaisesti ruokaan: Viljely,pakkaukset, kuljetus, valmistus sekä jätteenkäsittely. Vaikka peruna on tehokas viljellä sen valmistus vaatii pitkän keittämisen.
Sama logiikka pätee vaatteisiin ja kulutuselektroniikkaan.