Stollen eller Christstollen är en sorts tysk julkaka gjord på en smörrik vetedeg, med en fyllning av mandlar, nötter och torkad frukt.Kakan formas till en limpa och täcks vanligtvis med florsocker för att likna det lindade Jesusbarnet – därav namnet Christstollen.
Bland ingredienserna märks ofta russin, rom, citrusskal, vaniljstång och kardemumma.
Källa: Wikipedia
INGREDIENSER
5 dl vetemjöl (t.ex. vetemjöl från Sutelan Mylly)
125 gr kvark
175 gr smör (t.ex. från Juustoportti)
1 st ägg (t.ex. från Mäkisen Maatila)
1,4 dl strösocker
1 dl rom eller konjak
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
citronskal från en citron
juice från 1/2 citron
65 gr torkade tranbär
60 gr russin
100 gr mandel
florsocker
TILLAGNING
En dag innan: blötlägg de torkade frukterna i rom (eller konjak). Sila dem sedan i ett durkslag och torka dem med en handduk. Skär nötterna i bitar. Degen: vispa ihop smör med socker, tillsätt ägg och vispa ihop. Tillsätt kvarg, citronskal, citronjuicen och vaniljsockret och vispa ihopblandningen. Blanda i en separat skål mjöl med bakpulver. Häll i mjölblandningen till huvudmassan, vispa allt tills degen blir jämn. Tillsätt nötter och torkade frukter i degen, rör om den. Lägg degen på ett mjölat bord och knåda ihop den. Rulla degen till en boll, använd en kavel för att rulla den till en liten rektangel, vik den i hälften och lägg den i en smörsmörjd och mjölströdd form, eller alternativt på en ungsplåt täckt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 200 °C. Sänk temperaturen till 170 °C när du lagt in kakan. Grädda i 50-60 minuter. Häll kakan ur formen medan den fortfarande är varm, smörj ytan med 50 g värmt smör och strö generöst över med florsocker. Om du vill utveckla smaken, linda kakan i smörpapper och förvara i 1-2 veckor på en sval plats.
Källa: @elena_photofood
Kuva: Elena Obukhova