Kolumni
0
0

Tekoäly mullistaa terveydenhuollon

Tekoälyn käyttö terveydenhuollossa ei ole enää vain tulevaisuuden visio. Suuret tietomassat ja tekoäly tarjoavat erityisesti varhaisessa diagnostiikassa ja hoidossa valtavia mahdollisuuksia.

Lainsäädäntö, kuten EU tekoälysäädös (AI Act) ja tietosuojalainsäädäntö (GDPR), asettaa tiukat säännöt tekoälyn ja suurten datamassojen käytölle terveydenhuollossa. Näiden lakien tarkoituksena on varmistaa potilasturvallisuus ja tietosuoja, rajoittaa haitallisia käytäntöjä ja varmistaa, että tekoälyratkaisut ovat luotettavia ja vastuullisesti käytettyjä.

Esimerkiksi Pohjanmaan Hyvinvointialueella tekoälyä on otettu käyttöön terveydenhuollon tukena, ja alueella hyödynnetään myös yhä enenevissä määrin robotiikkaa. Suomen suurin erityissairaanhoidon toimija HUS on puolestaan tutkinut ja testannut tekoälyn käyttöä diagnostiikassa ja hoitopäätöksissä. Tekoäly voi nopeuttaa huomattavasti harvinaisten sairauksien tunnistamista lääketieteellisistä kuvista ja mittaustuloksista, havaitsemalla piirteitä, jotka saattavat jäädä ihmisen huomaamatta. Tämä parantaa diagnoosien tarkkuutta ja nopeutta, mikä voi tuoda merkittäviä säästöjä ja pidentää potilaiden elinikää.WFF1

Kansanedustaja Kim Bergin kommenttipuheenvuoro tekoälyesitykseen.

Taustalla Lasse Lehtonen (HUS), Enni Sandmark (Helsingin yliopisto ja HUS),

sekä Suvi Einola (Pohjanmaan Hyvinvointialue)

 

Generatiivinen tekoäly tarjoaa puolestaan ratkaisuja dokumentaation automatisointiin. Se voi luonnostella potilaskirjaukset ammattilaisen ja potilaan välisen keskustelun pohjalta, jolloin ammattilainen tarkistaa ja hyväksyy ne. Tämä voi siirtää jopa yli 20 % dokumentointityöstä tekoälyn vastuulle, vapauttaen ammattilaisten aikaa potilaiden hoitoon. HUS yhtymässä tehtiin viime vuonna esimerkiksi yli 25 miljoonaa laboratoriotutkimusta ja 1,1 miljoonaa kuvantamistutkimusta. 

Tekoälyn avulla voidaan vastata terveydenhuollon kasvaviin haasteisiin, kuten resurssipulaan ja lisääntyvään tietomäärään. Tulevaisuuden terveydenhuolto tulee olemaan entistä enemmän dataohjautuvaa, ja tekoälyn rooli on keskeinen potilasturvallisuuden ja hoidon vaikuttavuuden parantamisessa. 

Tekoälyn roolia ja merkitystä terveydenhuollossa, tuottavuuden parantamisessa sekä taiteessa käsiteltiin Wasa Future Festival -tapahtumassa perjantaina 9.elokuuta. Keskustelut sekä luennot voi katsoa livestream-tallenteina Youtubesta, Wasa Future Festival -kanavalta.

Kommentit (0)

Jätä kommentti