Kenelle päätyy ja kuuluu ihmisistä, yrityksistä ja niiden toiminnasta kerätty tieto ja data? Tähän mennessä isoin osa käyttäjiltä kerättyä dataa on päätynyt internet ja some-jättien konesaleihin. EU haluaa muuttaa tätä.
Uusi EU:n tietolaki tähtää siihen, että kuluttajilla on parempi pääsy tietoihinsa. Sillä halutaan myös tasapainottaa yritysten tekemiä tiedonjakosopimuksia ja varmistaa, etteivät niiden ehdot kallistu epäreilusti jättiyritysten hyväksi.
Lakiluonnoksessa vaaditaan muun muassa, että valmistajat antavat kytkettyjen laitteiden omistajille mahdollisuuden nähdä, mitä tietoja alustat keräävät ja välittävät, ja miten tietoa jaetaan kolmansille osapuolille. Esityksen mukaan valtion elinten tulee päästä käsiksi yritysten hallussa oleviin tietoihin ”poikkeuksellisissa olosuhteissa”, kuten julkisissa hätätilanteissa.
Tärkeää on myös saada ”suoja laitonta tiedonsiirtoa vastaan” – ehto, joka vaikuttaa etenkin yhdysvaltalaisiin tai muihin ulkomaisiin yrityksiin, jotka yrittävät siirtää eurooppalaisten tietoja käsiteltäviksi EU:n ulkopuolelle paikallisten tietosuojalakien vastaisesti.
EU tietolaki vapauttaisi ”runsaasti teollista dataa Euroopassa”. Komissio ennustaa, että uudet tietosäännöt lisäävät EU:n BKT:tä 270 miljardilla eurolla seuraavan kuuden vuoden aikana.
WIC Science Channel nyt 3 kertaa viikossa
Tiedekanavamme Youtubessa julkaisee jatkossa videoita 3 kertaa viikossa. Tähän saakka julkaisut on ladattu katsottavaksi aina kerran viikossa torstaisin. Jakamalla julkaisuja eri päiville katsojien on helpompi löytää sopiva aika niiden katsomiselle. Kerralla vähemmän! Eli mikä muuttuu? Uutispakettimme julkaistaan nyt maanantaiaamuisin, pikakatsaus keskiviikkoisin ja kiinnostavat asiantuntijavieraiden haastattelut torstaisin.
WIC Science Channel