Mega publicerar en artikelserie med 15 fakta för att belysa de aspekter som den nuvarande kommun-strukturen påverkar negativt. En region som Enestam-Rapo utredning föreslog 2014 skulle kunna förhindra förgubbningen och förgummningen av hela Österbotten. Skall svenska Österbotten finnas på kartan måste ganska snabbt skapas en region som drar till sig unga och har moderna arbetsplatser och Cityliv. Först när fler unga flyttar från Sverige hit kan vi säga att det är bra som det är.
Bifogade kurva berättar kallt om hur förutsättningarna för lokalpolitiken dramatiskt och bestående har förändrats. Från att Finlands ekonomi under Kekkonen tiden vuxit stabilt 4-5 % per år har vi nu en bestående 0-2% utveckling framför oss.
Under 1900-talet vande vi oss med att kommunpolitiken gick ut på att krafsa åt sig och att det varje år fanns litet mer att fördela och pengar att utveckla med. Under de senaste 20 åren har verkligheten blivit en annan. Staten är skuldsatt upp till öronen och sparprogammen är det enda som kan ”fördelas”. Tidigare verksamhetsmodeller måste upphöra och kommer att fortsätta att upphöra med full fart inom högskolesektorn, utbildning, hälsovård, sociala frågor, förvaltningsstrukturer osv.
Det finns bara två sätt att motverka detta. Ett första steg har varit att regioner har gått ihop för att få mindre nerskärningar och öka sin tyngd i det riksomfattande urvalet och centraliseringen – en utveckling som kommer att fortsätta med oförminskad kraft de följande 20 åren . Ett passivt minska-den-negativa-trenden politik. Vi borde redan nu diskutera konsekvenserna t.ex. för Centralsjukhuset i Vasa om 5-10 år då nästa våg sveper förbi. Och ha nya argument och recept – NU!
Framgångsrika regioner (dvs som utvecklas) gör ytterligare en satsning: den traditionella rollen av kommunalpolitik ”det är bra som det är” ersätts och får ett tillägg av aktiv lokalutveckling av det som man tidigare hoppades att staten och partierna skulle sköta om:
– egen tillräcklig R&D (Vasaregionen hopplöst efter andra regioners offentliga R&D) och innovationsstrategi
– egen koppling till världsmarknaden
– modärn investeringsstrategi för framtidensarbetsplatser
– ecosystem för företagen och offentligasektorn
– modärna stadsmiljöer för unga
– besöksekonomi (turism) på europeisk nivå
– digitala hälsotjänster
– on-line utbildning
– osv. osv
Pga kommunstrukturen är över 50% av
befolkningen i Österbotten utanför denna nya
verklighet. I det Nya Vasa skulle alla vara med.