Jutut
1
0

Vaasan rintama- ja sotaveteraanien naisjaosto 50-vuotta: Pidetään huolta toisistamme

Vaasan Rintama- ja Sotaveteraanit ry:n naisjaosto vietti 50-vuotisjuhlaansa ravintola Silveriassa arvokkaissa merkeissä. Paikalla oli salin täydeltä ihmisiä arvovaltaisine vieraineen. Upeista järjestelyistä vastasi naisjaosto Aino Siltasen johdolla.

Juhlaan toivat tervehdyksensä eduskunnasta kansanedustaja Joakim Strand, Vaasan kaupungin puolesta kaupunginjohtaja Tomas Häyry, Pohjanmaan aluetoimistosta eversti  Mauri Etelämäki, Vaasan sosiaali- ja terveystoimesta toimialajohtaja Jukka Kentala, Vaasan suomalaisesta seurakunnasta pastori Tuija Storbacka, Vaasan sotaveteraanipiiristä puheenjohtaja Bertel Widjeskog ja toiminnanjohtaja Tuula Harjunpää sekä veteraanien puolesta tervehdyksen lausui Karl-Erik Källström.

Juhlavaa tapahtumaa siivittivät myös tunnelmaan sopivat musiikkiesitykset, joista vastasivat Alexei Meidzof, viulunsoiton lehtori Kuula-opistosta, klassisen laulun opiskelija Serene Erhie sekä haitaristi Erkki Vainionpää.

Tervehdyssanat lausui Aino Siltanen, joka myös kertoi naisjaoston mielenkiintoisista vaiheista 50 vuoden taipaleelta eilisestä tähän päivään.

Juhlivan naisjaoston puheenjohtaja Aino Siltanen kertoi, että Vaasan rintama- ja sotaveteraaniyhdistys oli vuosikokouksessaan maaliskuussa 1970 päättänyt liittyä Suomen sotaveteraaniliittoon. Tuolloin vuosikokouksessa oli tuotu esille, että yhdistyksen toiminnan kannalta olisi erittäin tärkeää saada veteraanisisaret toimintaan mukaan.

Silloinen yhdistyksen puheenjohtaja Birger Palonkoski esittikin puheenvuorossaan perustelut naisjaoston perustamiseksi.

– Naiset ovat idearikkaampia ja aloitekykyisempiä kuin miehet monissa käytännön asioissa, joten veteraanien toiminta saa heiltä hyviä virikkeitä.

Naisjaoston perustava kokous pidettiin Vaasan Suomalaisella Klubilla 20. huhtikuuta 1970. Kokoukseen osallistuivat Martta Melantie, Toini Rajala, Liisa Närä, Tuulikki Mikola, Toini Helmisuo ja Helena Koskenmäki.

Tehtäväksi annettiin sotaveteraanien avustaminen sekä juhla- ja virkistystilaisuuksien järjestäminen veteraaneille ja heidän perheilleen.

Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Martta Melantie ja vuoden lopussa naisjaostossa oli jo 62 jäsentä.

Naisjaoston toiminta jatkui vilkkaana ja aktiivisena. Tästä osoituksena oli kasvava jäsenmäärä. Vuonna 1997 oli jaostossa jäseniä jo 250, joista 54:llä oli rintamatunnus RPT.

– Vuonna 2009 kaikki naisjaoston jäsenet liittyivät veteraaniyhdistyksen jäseniksi, ja näin menetellään edelleenkin jaostoomme liittyvien uusien jäsenten kohdalla. Kuluneiden 50 vuoden aikana on toimintamme saanut vakiintuneita muotoja, ja on myös löydetty uudenlaistakin sisältöä toimintaamme, sanoo Siltanen.

Kaksi tehtävää ja roolia

Naisjaostolla on ollut Siltasen mukaan kaksi tehtävää ja roolia.

– Koska olemme olleet piirimme ainoa naisjaosto, seurasi siitä, että olimme myös yhtä kuin piirin naistoimikunta. Sillä oli edustajansa niin piirin organisaatiossa kuin myös valtakunnallisessa Suomen sotaveteraaniliiton naisjärjestössä vuodesta 1980 aina naisjärjestön purkamiseen 2014 saakka. Lisäksi naisjaosto on edustanut piirin ja yhdistyksen hallituksissa monen monissa toimikunnissa ja ryhmissä.

Naisjaosto osallistuu erilaisiin paikallisiin ja valtakunnallisiin maanpuolustustilaisuuksiin, yhdistysten kanssa seppelpartio- ja lippupartiotehtäviin jne. 

Naisjaosto on toteuttanut matkoja ja retkiä, järjestänyt erilaisia juhlia ja hengellisiä tilaisuuksia, ystäväpalvelutoimintaa sekä virkistys- ja kuntoutustoimintaa jne.

– Meidän kunnia-asianamme on lisätä kaikella monipuolisella toiminnallamme veteraanityön arvostusta, painottaa Siltanen.

Naisjaosto on pyrkinyt huolehtimaan jäsentensä fyysisestä ja psyykkisestä jaksamisesta.

– Veteraanien henkilökohtaisen tuen tarve lisääntyy jatkuvasti ja toiminta, jolla sisarien ja veljien yksinäisyyden ja ikääntymisen ongelmia helpotetaan, on sitä parhainta toimintaa. Sisartyömme on rahalla mittaamatonta merkittävää sosiaalista palvelutyötä ja ystäväpalvelua parhaimmillaan, korostaa Siltanen.

Naisjaoston standardin sinivalkoinen symboli Veteraani  sisaren sydämessä kuvaa hyvin yksinkertaisesti ja ytimekkäästi sitä, miten jaosto tee suurella sydämellä työtä veteraanien, puolisoiden ja leskien parhaaksi auttaen, tukien ja palvellen heitä niin kauan kuin he tarvitsevat meitä. 

Pidetään huolta toisistamme!

tapahtumia vaasa 063

Vaasan rintama- ja sotaveteraanien naisjaosto juhli upeissa ja juhlavissa merkeissä 50-vuotistaivaltaan ravintola Silveriassa lokakuun lopulla.

tapahtumia vaasa 039

Kansanedustaja Joakim Strand toi eduskunnan terveiset Vaasaan ja juhlivalle naisjaostolle.

tapahtumia vaasa 036

Vaasan rintama- ja sotaveteraanien naisjaoston juhlassa kukitettiin naisjaoston uuttera puheenjohtaja Aino Siltanen, kunniajäsen ja veteraani Sirkka Pohto, kunniapuheenjohtaja Anna-Liisa Tuomi, kunniajäsenet Maj-Else Granlund ja Maire Harri sekä jaoston sihteeri Tuulikki Aromaa.

tapahtumia vaasa 023

Veteraanien tervehdykset juhlivalle naisjaostolle lausui Karl-Erik Källström.

tapahtumia vaasa 022

Vaasan kaupungin puolesta onnittelut juhivalle jaostolle toi kaupunginjohtaja Tomas Häyry tyylikkäässä Strömsö villapaidassaan.

Teksti ja kuvat: Juha Rantala

admin
Kommentit (0)

Jätä kommentti