Fakta
0
0

Våga ta steget till Latinamerika DEL 2

Latinamerika – vad tänker du på då du hör namnet?

Militärkupper? Inflation? Fotboll? Vin och stora biffar?

 

Personligen tycker jag att Chile är en bra plats att börja. Efter Wärtsilä bestämde jag mig att stanna kvar här och har jobbat med lite det ena och det andra. Efter Wärtsilä var jag handelssekreterare på Finska ambassaden och jag hjälpte många Finska firmor att komma igång här. Jag märkte att Chile var klart lättast för Finländare att starta i. Om man jämför Chilenaren med resten av Sydamerikanerna så märker man att han är ganska tillbakadragen och tystlåten (jämfört med grannarna). Det tar tid att komma nära honom! Vidare, namnet Chile kommer enligt vissa forskare från ett ord på Mapuche indianernas språk: chilli = ”Där landet tar slut” – är inte detta idéen med namnet på vårt land? Fin Landia? Så vi kan se att vi har mycket gemensamt;-)!
Dessutom är Chile Sydamerikas enda OECD land och leder rankinglistan i Latinamerika för de flesta index: HDI (Human Development Index), konkurrenskraft, inkomst per capita, ekonomisk frihet och lägsta korruptionsindex (bättre än t.ex. Estland och Frankrike enligt Transparency International).
Saker och ting fungerar ganska normalt här. Landet är litet: bara 18 miljoner invånare, som bor i ett ganska konstigt land – egentligen kan man nästan säga att det är en ö: Till söder och väster finns det bara hav. I öster finns dom höga Anderna och i norr världens torraste öken, så biologiskt sett är landet isolerat från omvärlden, precis som en ö. Landet är cirka 4,300 km långt men bara 180 km brett i medeltal. Eftersom landet sträcker sig från norr till söder finns det många olika klimat och massor av intressanta platser att besöka. Vulkaner, fjordar, glaciärer, höga berg (Aconcagua på 6,962 m) och avlägsna öar (Påskön är världens mest avlägsna bebyggelse – 3,800 km från kontinenten).
Här finns det mycket behov av kunskap och produkter inom energiklustret, skogsindustrin, gruvindustrin och livsmedelsindustrin. Här är det lättast att börja, eftersom Chile är den öppnaste marknaden, med frihandelsavtal åt de flesta håll: EU, USA, Canada, Australien och många länder i Asien. Så Chiles strategi har varit att importera saker som kräver mer know-how och istället exportera saker man är bra på: I Finland verkar vinet vara speciellt uppskattat!
Efter Chile finns det marknader som Columbia och Peru som följer i Chiles fotspår med ekonomisk öppenhet och professionalism. Argentina kanske kan ge potential under det närmaste par åren om President Macri lyckas svänga skeppet. Brasilien kommer att hamna in i problem och det kan nog ta ett tag innan saker och ting blir bättra. Venezuela skall man undvika, eftersom dom är på väg in i ett farligt skede. Så – allt som vanligt: det finns ställen där man kan lyckas oerhört bra och det finns länder där det går riktigt dåligt just nu. Det gäller bara att hålla ögonen öppna för möjligheterna!
Så, i korthet rekommenderar jag att Österbottens företagare tar sig en titt söderut! Här finns en marknad som är relativt lätt att komma in på och det finns massor av möjligheter. Alla i Sydamerika känner sig som Européer (även om senare tiders DNA forskning har visat att i de lokala blodådrorna flyter det en hel del indianblod) och Finland har en ytterst bra rykte – länderna befinner sig tillräckligt långt från de normala ”semesterfinnarnas” resmål!
Så, min rekommendation är att ni inte skall vara oroliga! Kom till Sydamerika och upplev kulturen, landskapet och gör fina affärer!

Kenneth Jofs

Kenneth Jofs är Vasabo men har bott länge i Sydamerika, både i Brasilien och Chile. Han har jobbat där för Wärtsilä, Finpro, Rolls-Royce och nu senast för General Electric.

Kommentit (0)

Jätä kommentti