VERTIKAALINEN VILJELY – tekoälyllä ohjattua kasvien tuotantoa
Ensin oli suo, kuokka ja Jussi. Tulevaisuudessa tekoäly, robotit ja sisäkasvatus.
Ennusteiden mukaan maapallon väkiluku kasvaa kahdella miljardilla vuoteen 2050 mennessä ja uutta maa-alaa nykymuotoisen viljelyn laajentamiseksi ei tietenkään synny. Niin vertikaalinen viljely on yksi vaihtoehto, koska se säästää sekä viljelyalaa että vettä ja antaa suojaa sään ääri-ilmiöitä vastaan.
Tutkimusta tehdään asian hyväksi ympäri maailmaa, myös Suomessa ja innovaatioita on alkanut löytyä. Esimerkki USA:sta:
San Franciscolainen start-up yritys Plenty (www.plenty.ag) on kertonut onnistuneensa parantamaan viljelyn tuottavuutta sekä tuotteiden laatua vertikaaliviljelyllä, jossa on hyödynnetty tekoälyä ja uudenlaista viljelystrategiaa. Käytännössä yrityksen ”maatilat” tuottavat kahden hehtaarin alalla saman verran kuin perinteisellä viljelyllä saadaan aikaan 720 hehtaarilla. Samoilla tiloilla kasvaa niin hedelmiä kuin vihanneksia.
AI ja robotit apuna
Uudentyyppisillä tiloilla robotit ja tekoäly valvovat veden kulutusta, valoa ja kasvuympäristön lämpötilaa. Ajan myötä tekoäly myös oppii kasvattamaan satoja nopeammin ja laadukkaammin.
Startup itse arvioi, että älykäs maatila on niin tehokas, että se tuottaa parempia hedelmiä ja vihanneksia käyttämällä 95 % vähemmän vettä ja 99 % vähemmän maata kuin normaali viljely.
Perinteiseen maatalouteen vaikuttavat ulkoiset tekijät eivät vaikuta vertikaaliseen viljelytapaan. Torjunta-aineiden tarve poistuu eikä huono sää enää haittaa. Samoin kasvisten ja hedelmien tuonti ja siitä aiheutuvat liikenteen päästöt vähenevät, koska voidaan tuottaa periaatteessa mitä tahansa missä ja mihin vuodenaikaan tahansa.
Miltä tällainen tulevaisuus kuulostaa ja miten tähän mahdollisuuteen voidaan alkaa varautua?
Miksi WIC Science Channel?
Ajattele, miten paljon tietoa maailmassa tuotetaan liittyen tieteeseen, teknologioihin ja kulttuurin innovaatioihin? WIC Science Channel kokoaa yhteen näitä uutisia ja käsittelee tulevaisuudelle merkityksellisiä aiheita lyhyinä katsauksina sekä haastattelujen muodossa.
Pysy kärryillä tieteen, teknologioiden ja yhteiskunnan kehityksestä! Se onnistuu helposti käyttämällä vain muutama minuutti viikossa kanavamme seuraamiseen.