Tiesitkö, että terveydentilaa voidaan seurata ja sairauksia tunnistaa verikokeiden sijaan esimerkiksi hengityksestä? Professori Risto Orava (mm. CERN, Helsingin yliopisto) sekä elektroniikkaspesialisti Abraham Villatoro (Ph.D) ovat kehittäneet teknologian, joka voisi mahdollistaa terveydenhuollon kustannussäästöjä sairauksien ennaltaehkäisemisen avulla.
Holobionteriksi nimetty innovaatio perustuu kehon kemiallisten viestien ja niistä syntyvien kaasujen yhdistelmien, nk. V.O.C-kaasujen, profilointiin. Risto Oravan mukaan tieteessä tunnetaan jopa 80 erilaista tällaista profiilia. Niitä voidaan mitata ja analysoida Holobionter -laitteessa olevien erityisten sensorien avulla hengityksestä. Teknologia on ainutlaatuinen, mutta itse asia, eli terveydentilan ”haistaminen” on tuttu jo Hippokrateen ajoilta, sanoo Orava.
– Tuhansia vuosia ovat lääkärit kyenneet tunnistamaan mm. tuberkuloosin tai diabeteksen niiden ominaistuoksusta hengityksessä, mutta nyt meillä on helppokäyttöinen ja mukava kannettava laite, joka on kytketty nettiin, ja joka analysoi näytteet automaattisesti.
Terveydentilan tarkkailu hengitysilmasta sekä sairauksien tunnistaminen ajoissa ja nopeasti, mahdollisesti niiden ennaltaehkäisy, ovat hyviä ja tarpeellisia tavoitteita. Terveydenhoidossa se voisi tuoda merkittäviä kustannussäästöjä.
– Tärkeintä on huomata mikä tahansa haitallinen muutos mahdollisimman nopeasti. Tehokkaalla ennakoivalla terveydenhuollolla on laskettu voitavan säästää maailmanlaajuisesti satoja miljardeja, pelkästään Suomessa 700–800 miljoonaa euroa vuosittain.
Laitteen kehittäjät esittelivät innovaatiotaan Wasa Future Festival -tapahtuman yhteydessä, jossa heillä oli mukanaan toimiva prototyyppi. Mahdollisuuksia Holobionter -teknologian käyttökohteiksi on monia, mutta tavoitteena on edullinen, pienikokoinen ja helppokäyttöinen laite, jonka ominaisuuksia voidaan säätää ja päivittää verkon kautta. Hengitysilman kaasujen analysointiteknologian käyttöä voidaan laajentaa paitsi valtavan sairausmäärän tunnistamiseen myös elintarviketeollisuuden tarpeisiin tai jopa kokonaisten rakennusten tai yhteisöjen terveydentilan analysointiin.
Voit tutustua teknologiaan ja sen taustoihin tarkemmin WIC Science Channelissa Youtubessa. Aihetta koskeva video löytyy otsikolla: Sairauksien tunnistaminen hengitysilmasta– Holobionter sekä Volatile Organic Compounds.