Science
0
0

WIC Science Channel: Sähköautot ja verkon kuormitus – uhka vai mahdollisuus?

V2G tulee sanoista ”vehicle to grid”. Se tarkoittaa tilannetta, jossa sähköautosta voidaan siirtää energiaa takaisin sähköverkkoon. Verkkoon, tai lataukseen, kytketyt autot toimisivat siis energiavarastoina. V1G puolestaan tarkoittaa ”vehicle-on-grid” eli älylatausta, missä energia ei virtaa ajoneuvosta takaisin verkkoon, vaan ajoneuvo ainoastaan muuttaa lataustehoaan sähköverkon tarpeiden mukaisesti.

V1G:tä voidaan pitää näistä kahdesta helpoimpana ja jo olemassa olevana mahdollisuutena, sekä askeleena kohti kahdensuuntaista verkkoa. Lähtökohtaisesti jokainen Euroopassa käytössä oleva Type 2 -latausliittimellä varustettu auto voi osallistua V1G:hen. Myös latauslaitteissa on usein valmiina etäohjauksen mahdollistava teknologia. 

Sähköauton tyypillinen latausteho on 11 kW. Traficom on aiemmin arvioitu, että sähköautojen määrä kasvaisi nykyisestä noin 84 000 autosta 600 000:een vuoteen 2030 mennessä. Jos esimerkiksi vain 2 % niistä (12 000 autoa) käytettäisiin muodostamaan virtuaalivoimalaitos, jonka toiminta perustuu virtuaalivoimalaitokseen liitetyn auton lataustehon alentamiseen tarvittaessa, se tarkoittaisi 132 MW:n tehoreserviä. 

Kysyntäjoustolla tai kulutusjoustolla on tärkeä vaikutus sähköverkon tehotasapainon ylläpidossa ja suunnitelmien mukaan sen merkitys laajenee. Reservimarkkinoille voi myös osallistua ilman kahdensuuntaista tehonsyöttöä, koska sähköverkon näkökulmasta on sama, lisätäänkö tuotantoa vai vähennetäänkö kulutusta.

Vaasan ammattikorkeakoulun sähkö- ja automaatiotekniikan lehtori Jukka Hautala arvioi, että moni sähköautoilija on valmis osallistumaan sellaisiin reservituotteisiin, joiden aktiivinen aika on suhteellisen pieni suhteessa normaalin latauksen käyttämään aikaan, mikäli siitä saa kohtuullisen korvauksen. 

-Sähköajoneuvot voivat itseasiassa olla sähköverkon pelastus, sanoo Hautala.

Ajoneuvot ovat valtaosan ajasta parkissa eivätkä silloin tuota omistajalleen muuta kuin kuluja. Sähköautoista voi luoda virtuaalisesti voimalaitoksen, joka näkyy yhtenä voimalaitoksena sähkö- tai reservimarkkinoilla. Tunnettuja palveluntuottajia tähän on kuitenkin markkinoilla vielä heikosti. Ehkäpä lähitulevaisuudessa enemmän?

Tutustu tähän aiheeseen lähemmin sekä löydä liuta muita kiinnostavia teknologia- ja tiedesisältöjä WIC Science Channel Suomi -kanavaltamme Youtubessa. 

Kommentit (0)

Jätä kommentti