Mitkä ovat tämän kevään kiinnostavimmat uudet luovat tekoälytyökalut ja kilpailevat vaihtoehdot ChatGPT:lle? Entä mitä tarkoittaa multimodaalisuus?
Tekoälytyökalujen käyttö on levinnyt nopeasti kaikkialle vähänkään ajassa kiinni oleviin laitoksiin, yrityksiin tai yhteisöihin. ChatGPT, Gemini sekä Copilot ovat monelle tuttuja yleistekoälyjä. Monissa suuremmissa yrityksissä on otettu käyttöön myös omia muokattuja ja suljettuja chatboteja.
Multimodaalisuus tekoälytyökalujen yhteydessä tarkoittaa, että tekstin lisäksi voit keskustella koneen kanssa kuvien tai videoiden avulla tai että voit saada kirjoitetun kehotteen vastineeksi kuvan tai muun tuotoksen. Multimodaalinen, luova tekoäly on ehkä innostavin tekoälytyökalujen muoto, sillä se mahdollistaa käyttäjän saavuttaa taitoja, joita hänellä ei luontaisesti tai entuudestaan ole, tai sitten nopeuttaa luovan työn prosesseja merkittävästi ideasta valmiiseen lopputuotteeseen.
Viisi kiinnostavaa vaihtoehtoa multimodaaliseksi yleistekoälyksi:
1. ChatGPT4 Pro (OpenAI). ”Standardi”, multimodaalinen, useimmat kielet käytössä, nopea. Tehokkaampi kuin ilmaisversio.
2. Copilot (Microsoft). Sisältyy Office 365:een ja toimii mutkattomasti Edgen kyljessä, hakee verkosta, kokoaa lähdetiedot, sekä integroituu sulavasti muuhun Office-ympäristöön. Nykyään käytettävissä myös suomeksi.
3. Yasa (REKA.AI). Tehokas yleistekoäly, joka on pätevä etenkin syötettyjen kuvien sekä videoiden tulkinnassa. Ohjelmaa voi testata ilmaiseksi rekisteröitymällä. Toimii useilla kielillä, myös suomeksi.
4. Gemini (Google). Tehokas ja monipuolinen. Luonnollinen jatke Googlen tutuille työkaluille, verkkohaku vahva. Maksullinen Pro-versio saatavissa.
5. Claude (Anthropic). Vapaasti käytettävissä mahdollisin beta rajoituksin. Kehittäjän mukaan turvallinen, tarkka ja varma. (ei toistaiseksi ole saatavilla Suomessa)
Yleistekoälyjen Pro-versiot maksavat yleensä noin parikymppiä kuussa per käyttäjä. Vaikka vaihtoehdot näyttävät ulkoisesti pitkälti samalta, niillä on jokaisella omia vahvuuksiaan ja heikkouksiaan. Google Geminin (entinen Bard) väitetään olevan paras ongelmanratkaisussa ja multimodaalisissa kyvyissä. Ja tietysti se on myös tiiviissä yhteydessä muuhun Googlen maailmaan. Samoin kuin Microsoft Copilot on tietysti paras toimimaan Office-ympäristössä. Claude 3 kerrotaan olevan paras luonnollisissa ja laajennetuissa keskusteluissa. Rekan vahvuus kuvien kanssa paljastuu käytössä nopeasti.
Vinkkejä valintaan
Kun etsit sopivaa vaihtoehtoa tunnista käyttötarpeesi ja käyttökohteesi tarkasti. Onko se keskustelu, tiedonkeruu, luova kirjoittaminen, koodaus, suunnittelu tai onko tavoitteena tarkempi personointi?
Avoimien koodien käyttö ja mukauttaminen vaativat lähtökohtaisesti enemmän teknistä osaamista kuin helppokäyttöiset valmiit, suljetut ympäristöt. Myös tietosuoja ja tietoturva on hyvä ottaa huomioon. Joissain yrityksissä on otettu käyttöön omia suljettuja chatboteja yksinkertaisesti syystä, ettei yritykselle tärkeitä tietoja päädy ulkopuolisiin käsiin tai aineistoihin.
Monelle käyttäjälle riittää yksi nk. yleistekoäly laajaan käyttöön ja silloin tällöin tarvitsemme erikoistuneen tekoälyn tiettyyn tehtävään. Niiden kenttä on laaja ja jatkuvasti muuttuva. Erilaisten spesifien työkalujen hinnoittelu vaihtelee suuresti muutamasta eurosta kuukaudessa sataan euroon ja yli. Jokaisen tulee itse päätellä mikä on hankinnan kustannus-hyötytasapaino. Tilauksia kertyy helposti useammasta palvelusta.
Pysy kärryillä kehityksestä!
Lisää tekoälystä, kehityksestä, teknologioista sekä tulevaisuuden mahdollisuuksista Wasa Innovation Centerin omalla tiedekanavalla Youtubessa. Hae: ”WIC Science Channel Suomi”. Kanavalla julkaistaan uusi uutistietopaketti joka maanantai ja muita kiinnostavia tulevaisuusaiheita loppuviikolla.
Föredrar du att följa nyheterna på svenska? Vår nyhetspaketen publiceras även på svenska varje vecka: söka på och följa ”WIC Science Channel Svenska” i Youtube!