Onko sinulla tai muilla perheessäsi tallessa vanhoja muovileluja? Ehkä niitä on jopa edelleen käytössä? Tässä varoituksen sana.
Göteborgin yliopistossa testattiin, miten vanhojen muovilelujen ja muiden muovituotteiden koostumus vaikuttaa niiden kierrätykseen. Tutkimus paljasti karun seikan: 84 prosentissa vanhoista leluista oli myrkyllisiä yhdisteitä nykyrajoituksia enemmän.
Leluista löydetyt vaaralliset kemikaalit olivat ftalaatteja sekä lyhytketjuisia kloorattuja parafiinejä, joita käytettiin ennen muoveissa pehmittiminä ja palonestoaineina. Em. myrkyt voivat tutkimusten mukaan häiritä lasten kasvua ja kehitystä sekä lisääntymiskykyä, ja aiheuttaa myös syövän. Esimerkiksi joissain tutkituissa vanhoissa muovipalloissa ftalaattipitoisuus oli yli 40 % koko lelun painosta, mikä on 400 kertaa yli lain sallitun rajan. Myrkyllisten yhdisteiden ongelma ei myöskään koske pelkästään vanhoja muovileluja –uusistakin leluista ja tavaroista 30 prosentissa ylittyi lain sallima raja em. myrkyistä.
Kierrätys ja kiertotalous
Euroopan parlamentti hyväksyi vuonna 2021 kiertotalouden toimintasuunnitelman. Se kannustaa tuotteiden ja materiaalien uudelleenkäyttöön, korjaamiseen ja kierrätykseen. Periaatteessa on hienoa, että tuotteella, kuten vaikkapa lelulla, on pitkä elinkaari. Mutta nyt herääkin kysymys; ovatko kaikki tuotteet sopivia uudelleenkäytettäviksi? Tai kierrätettäviksi uusiokäyttöön?
Tällä hetkellä uusien lelujen sallitut raja-arvot leluturvallisuusdirektiivissä ovat 0,1 painoprosenttia ftalaateille ja 0,15 painoprosenttia lyhytketjuisille klooratuille parafiineille. Göteborgin yliopiston tutkimus osoittaa, ettei vanhojen muovilelujen uudelleenkäyttö tai kierrätys olekaan automaattisesti hyvä asia. Tarvitaan ehkä toimenpiteitä, joilla päästään eroon vaarallisista kemikaaleista jo olemassa olevissa muoviesineissä.
WIC Science Channel
Wasa Innovation Center ylläpitää omaa tiedekanavaa Youtubessa. Kanavalla julkaistaan uutisia ja mielenkiintoisia katsauksia sekä haastatteluja, joissa käsitellään eritoten tieteen ja teknologioiden kehitystä. Videoista voit bongata myös valtakunnantason ja Pohjanmaan alueen vaikuttajia sekä asiantuntijoita. Tutustu sisältöön ja liity kasvavaan tilaajajoukkoon! Kanavan videoita on katseltu tähän mennessä yli 50,000 kertaa!