Fakta
0
0

WIC Science Channel: VÄSYMYS JA AIVOT – OLETKO KIUKKUINEN VÄSYNEENÄ?

Jokainen tietää, millaista on olla väsynyt. Energiaamme kuluttavat sekä fyysinen että henkinen ponnistelu, mutta myös erilaisten tunnetilojen läpikäyminen. Väsymys voi saada meidät käyttäytymään kummallisesti. Miksi?

Käyttäytymisen hallinta sijaitsee aivoissa alueella, jota kutsutaan prefrontaaliseksi aivokuoreksi. Alue on tavallaan aivojen lennonjohtotorni, joka yrittää saada kaiken sujumaan joustavasti ja mukautuen muuttuviin tilanteisiin. Sen avulla voimme reflektoida ja suunnitella, tehdä päättelyyn perustuvia päätöksiä sekä rationalisoida ja hallita tunnetilaamme.

Prefrontaalisen aivokuoren alueelle kuuluu myös työmuisti, eli tiedon tallennus ja tilapäinen käsittely monimutkaisten kognitiivisten tehtävien suorittamiseksi. Esimerkiksi kielen ymmärtäminen, lukeminen, matemaattiset taidot, oppiminen tai päättely. Siellä syntyy myös kognitiivinen joustavuus eli aivojen kyky mukauttaa käyttäytymistä ja ajattelua muuttuviin, uusiin ja odottamattomiin käsitteisiin sekä tilanteisiin. 

Energiapula johtaa virheisiin

Vaikka aivomme edustavat vain paria prosenttia koko kehomme massasta ne kuluttavat peräti 20-30 % kaikesta aineenvaihduntaenergiasta. Aivojen eniten energiaa kuluttava osa on etuotsakuori. Väsymystilassa aineenvaihduntamme alkaa vähentää energiaa prefrontaalisen aivokuoren käytöstä ja jakaa sitä muihin toimintoihin. Kun energiaa on tarjolla vähemmän, meidän on vaikeampi ajatella, suunnitella, päättää, hallita tunteita sekä tallentaa ja käsitellä tietoa. Voimme esimerkiksi sanoa tai tehdä jotain, mitä ei pitäisi. Lapsilla tämä näkyy aikuisia selkeämmin. 

Tutkimuksen mukaan myös motivaation puute vaikuttaa samoin, tosin eri syystä. Motivoituneina puolestaan aivojen verenkierto ja niiden saatavilla oleva energia lisääntyvät. Tosin liiallinenkin motivaatio voi olla pahasta; se voi ylikiihdyttää aivoja, joka heikentää niiden toiminnan tehokkuutta.

On hyvä muistaa, että väsymyksessä on myös puolensa – rasittavan toiminnan jälkeen meillä on taipumus olla luovempia. Itsehillinnän pettäessä ideat pääsevät syntymään ilman suodattimia – tai ainakin vähemmällä kontrollilla.

lähde: The Conversation

Kommentit (0)

Jätä kommentti