Fakta
0
0

STRAND: ”Vaasa ja Suomi voi näyttää Euroopalle suuntaa”

Euroopan komissio on valinnut 85 innovatiivista nettonollaprojektia edistämään huipputason puhtaiden teknologioiden käyttöönottoa eri puolilla Eurooppaa. Tukea tulee neljälle Suomessa sijaitsevalle hankkeelle. Yksi innovaatiotuen saajista on FREYR Battery Finland Oy, joka saa tukea Vaasaan suunnitellun akkujen katodimateriaalia valmistavan tehtaan rakentamiseen. Yrityksen … Läs mera >

Jutut
0
0

ÖL PANNKAKOR

Ett spännande recept på hur enkelt kan sätta en liten twist på de klassiska pannkakorna! Pannkaka smaksatt med öl är både annorlunda och gott. Servera ölpannkakan varm med smält smör eller/ och créme fraiche! #supportyourlocal INGREDIENSER (2 pers)  2,5 dl … Läs mera >

Natur
0
0

Sommaren som blommade

En frisk västanvind råder och sopar som bäst himlen ren från förmiddagens tunga regnmoln. Genom det öppna vädringsfönstret hörs vindens susande i björkkronorna som redan fläckas av gula blad. På granntomten knarrar nötkråkorna torrt och ljudligt. De har plockat granngårdens … Läs mera >

Science
0
0

Science @Bock’s nr 22

Kiinan kone on vauhdissa Kiinan johtaja on ilmoittanut että jättimaa on hiilineutraali 2060 – huomattavasti nopeammin kuin Intia tai USA jotka eivät  ole kyenneet asettamaan aikatavoitetta– vaikka onkin vielä kehitysmaa suurelta osin. Suomi on asettanut tavoitteeksi 2045. Ja koskahan USA? … Läs mera >

Science
0
0

Science @Bock’s nr 21

Google korvaa ammattikorkeat? Digitalisaatio etenee kaikilla aloilla. Terveydenhoito, opetus, maksaminen, media ja nyt yllättävällä tavalla oppitodistusten osalta. Google rakentaa ammattiopiskelun IT alalla niin että kuuden kuukauden jakso heidän ohjauksessa ja testeissä oikeuttaa uratodistukseen joka vastaa heidän mukaan noin neljän vuoden … Läs mera >

Jutut
0
0

TIRAMISU

Tiramisu är en dessert från Italien. Tiramisu betyder egentligen ”Gör mig glad” och det namnet har denna dessert fått eftersom den innehåller kakao och kaffe! Gör din egen lyxiga tiramisu med detta härliga recept! INGREDIENSER 500 gr mascarpone ost 400 … Läs mera >

Science
0
0

Science @Bock’s nr 20

DNA minne Effektiviteten på minnesenheterna i elektronisk form ökar kontinuerligt. Nuvarande metod hotas hela tiden att gå mot att utvecklingen av kapaciteten inte kan fortgå exponentiellt. Därför har man börjat söka nya teknologier bl.a. DNA och fotoner. I Texas (USA) … Läs mera >

Natur
0
0

Tegelbruksbacken och Norrfjärden i Kristinestad

Vi träffas på överenskommen tid vid den södra parkeringen till Tegelbruksbackens och Norrfjärdens naturstig i Kristinestad, en av de naturstigar som Forststyrelsen upprätthåller i Österbotten. Ilse Klockars, vildmarksguide och frilansare för Rundradion, gör en serie om naturmänniskor och utflyktsmål i … Läs mera >

Science
0
0

Science @Bock’s nr 19

Uudet sähkölataus ratkaisut Stanfordin teknikot ovat esitelleet uusi ratkaisu jossa sähköä voidaan siirtää langattomasti moneen laitteeseen. Esimerkiksi voitaisiin ladata sähköautoja , robotteja ja drooneja liikkuessa. Stanfordin kiinalainen tutkija Shanhui Fan ja Intialainen Sid Assawaworrarit ovat esitelleet ratkaisun jossa liikkuva laite osaa … Läs mera >

Jutut
0
0

Musslor kokta i cider

Musslorna kokas i äppelcider från Bock’s och serveras med toast på levainbröd från Aroma Bageri, rostad med olivolja. Njut av en hel gryta full med persiljedoftande musslor, tillagad på bara några minuter! #supportyourlocals INGREDIENSER färska musslor – 1 påse äppelcider … Läs mera >